Снимка БулфотоЛюбопитен материал за Владимир Путин е обект на много коментари

...
Снимка БулфотоЛюбопитен материал за Владимир Путин е обект на много коментари
Коментари Харесай

Блумбърг: Путин управлява Русия вече 21 години, но не смята да се оттегля

Снимка Булфото

Любопитен материал за Владимир Путин е обект на доста мнения сега. Нов законопроект, даващ имунитет на някогашните президенти и техните фамилии, възобнови спекулациите за бъдещето на Владимир Путин, месеци откакто той прокара конституционни промени, които биха могли да му разрешат да остане на поста до 2036 година, написа Блумбърг.

Според източници, близки до Кремъл законопроектът е провокирал плаха полемика по отношение на опцията Путин да не се задържи толкоз дълго на поста. Привържениците на плана, който се чака да стане закон до дни, споделят, че това е единствено част от напъните на съветския водач да сътвори по-малко персонализирана система, която да го наследи – сега, в който реши, че е време да се отдръпна. Путин, чието 21-годишно ръководство към този момент го прави най-дългогодишният водач на Русия от времето на руския деспот Йосиф Сталин, не е посочил никакви признаци, че отива някъде.

Президентът отбрани премахването на рестриктивните мерки за себе си в годишната си конференция в четвъртък, давайки от самото начало тип на деятелен и убеден в себе си човек.

„ Стабилното развиване на нацията коства доста “, сподели той и добави, че още не е решил дали да се кандидатира още веднъж на идващите президентски избори през 2024 година Редовното покачване на спекулациите по отношение на бъдещето на 68-годишния водач акцентира какъв брой значим остава Путин за съветската страна. Конституционните промени, утвърдени на референдум през юли, го освободиха от рестриктивните мерки, които биха създали сегашния му мандат финален. Но близки до Кремъл спекулират, че Путин може да се опита да премине към нов пост, който да му разреши да резервира юздите на властта без ежедневната тежест на президентството.

„ Основната цел на Путин не е да се трансформира в т.нар „ куца патица “/т.е политик на който му остава доста малко време на поста и скоро ще бъде сменен с друг/. Ако той се откаже от президентството по-рано, той ще избегне този сюжет “, сподели Олга Криштановская, социолог от Държавния университет по мениджмънт, която е изследвала съветския хайлайф през последните три десетилетия.

Предположението, че шефът на Кремъл може ненадейно да подаде оставка, се появи няколко пъти към този момент в медиите, само че за момента няма никакви доказателства за това.

„ Елитът става прекомерно нервозен, само че би трябвало да се тормози “, сподели Константин Костин, някогашен чиновник на Кремъл, който в този момент оглавява мозъчен концерн, който работи с държавното управление. Той съобщи, че е убеден, че Путин не възнамерява да се отдръпна в обозримо бъдеще. След като падна до рекордно ниски равнища по-рано тази година рейтингът на Путин  се подвигна през последните месеци и то в миг, когато приходите на хората понижават и стопанската система се бори за възобновяване си след рецесията с ковид.

Путин сподели признаци на възходяща отмалялост от президентските си отговорности след две десетилетия отпред, споделя пред Блумбърг Глеб Павловски, някогашен консултант на Кремъл.

„ Путин към този момент няколко пъти се замисляше да напусне поста, въпреки и да остане състезател в играта. Тази мисъл е в главата му от известно време и наподобява не е обвързвана с някакво заболяване, сподели Павловски. Дори и със отбраните, записани в закон, същинската сигурност за Путин ще пристигна единствено от слагането на негови лоялни хора на основни позиции, които ще обезпечат неписаното предписание против преследването на някогашни водачи, което се резервира още от времето на Съветския съюз, завърша Блумбърг, представен от debati.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР